Богослужби - Gudstjänster

РАСПОРЕД НА СВЕТИТЕ БОГОСЛУЖБИ

 

МАЛМЕ


МАРТ 2023


-Недела 05. Март 2023 година - НЕДЕЛА НА ПРАВОСЛАВИЕТО – Богослужба со Света причест во 10:00 часот.


-Недела 12. Март 2023 година – Богослужба со Света причест во 10:00 часот.


-Недела 19. Март 2023 година – Богослужба со Света причест во 10:00 часот.


-Среда 22. Март 2023 година –МЛАДЕНЦИ –Богослужба  во 10:00 часот.


-Недела 26. Март 2023 година – Богослужба со Света причест во 10:00 часот.


АПРИЛ 2023


-Недела 02. Април 2023 година – Богослужба со Света причест во 10:00 часот.


-Петок 07. Април 2023 година – БЛАГОВЕШТЕНИЕ -Богослужба со Света причест во 10:00 часот.


-Недела 09. Април 2023 година – ВЛЕГУВАЊЕ НА ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС ВО  ЕРУСАЛИМ – Цветници Богослужба со Света причест во 10:00 часот.


-Велики Четврток 13.Април 2023 година -Богослужба со Света причест во 10 часот.


-Велики Четврток вечерта во 18.00 часот, читање на 12  страдални Евангелија.


-Велики Петок 14. Април 2023 година - царски часови. Изнесување на плаштаницата на сред црква во 10.00 часот.


-Велики Петок вечерта во 18.00 часот, Богослужба-Погребение на Господа Исуса Христа со вртење околу црква со плаштаница.


-Велика Сабота 15. Април 2023 година- ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО –ВЕЛИГДЕН, Богослужба со Света причест во 23.00 часот.

 

-Велигден прв ден 16. Април 2023 година- Богослужба –Второ Воскресение во 10.30 часот.


-Велигден втор ден 17. Април 2023 година- Богослужба во 10.00 часот.


-Велигден трет ден 18. Април 2023 година- Богослужба во 10.00 часот.


-Недела 23. Април 2023 година – Богослужба со Света причест во 10:00 часот.


МАЈ 2023


-Сабота 06. Мај 2023 година – СВ.ВМЧ. ЃОРГИ-ЃУРГОВДЕН Богослужба во 10:00 часот.


-Недела 07. Мај 2023 година – Богослужба,  во 10:00 часот.


-Петок, Сабота и Недела 12-14. Мај 2023 година, Епархиско Собрание на МПЕ за Европа во МПЦО„Св.Богојавление“- Копар -Република Словенија.

 

-Среда 24. Мај 2023 година -Св.Кирил и Методиј – Богослужба во 10:00 часот.


-Четврток 25. Мај 2023 година –ВОЗНЕСЕНИЕ ХРИСТОВО- СПАСОВДЕН-Богослужба во 10.00 часот.


ЈУНИ 2023


-Сабота 03. Јуни 2023 година ЗАДУШНИЦА :

-Православни гробишта Малме од 07:15 – 09:00 часот.

- Панахида во Македонска Православна Црква во Малме во 10:30 часот.


-Недела 04. Јуни 2023 година -СВ.ТРОИЦА –ДУХОВДЕН –Богослужба во 10:00 часот. После Светата литургија ПРОСЛАВА – Скара и продажба на дарови.


-Недела 18. Јуни 2023 година– Богослужба во 10:00 часот.


-Недела 25. Јуни 2023 година– Богослужба во 10:00 часот.


ЈУЛИ 2023


-Недела 02. Јули 2023 година– Богослужба во 10:00 часот.


-Понеделник 03. Јули 2023 година- СВЕТИ НАУМ ОХРИДСКИ- Богослужба во 10.00 часот.


ЕСЛЕВ


-Понеделник 10 Април 2023 година - водосвет во вашите домови по повод Велигденски пости.


-Недела 16. Април 2023 година ВОСКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО – Богослужба Пасхална утрена во 08:30 часот. Светата Богослужба ќе се отслужи во „Eslöv kyrka  – во Еслев.


-Сабота 03.Јуни 2023  година ЗАДУШНИЦА – гробишта во 12:30 часот.


ТРЕЛЕБОРГ


-Петок 06. Април  2023 година - водосвет во вашите домови по повод Велигденски пости.


-Сабота 03. Јуни  2023 година ЗАДУШНИЦА – гробишта во 09:30 часот.


ВЕКШЕ


-Сабота 03. Јуни 2023 година -ЗАДУШНИЦА – гробишта во 15:30 часот.


ГИСЛАВЕД


-Сабота 08. Април 2023 година -ЛАЗАРОВА САБОТА –Богослужба со Света причест во 09:00 часот. Светата Богослужба ќе се отслужи во „Gislaved kyrka”  – во Гиславед. Потоа водосвет во вашите домови по повод Велигденски пости.


ВЕКШЕ

Сабота 06.11.2021 година – Задушница – гробишта во 15:30 часот.

ЕСЛЕВ

Сабота 06.11.2021 година – Задушница – гробишта во 12:30 часот.

Сабота 23.10.2021 година – Богослужба во 10:00 часот. Богослужбата ќе се отслужи во Gislaved Kyrka.

ГИСЛАВЕД

Недела 19.12.2021 -  Свети Никола - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 26.12.2021 - Богослужба во 10:00 часот. 

Среда 08.12.2021 -  Свети Климент Охридски - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 12.12.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 05.12.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

Сабота 04.12.2021 - Пречиста - Богослужба во 10:00 часот.

ДЕКЕМВРИ 2021

Недела 07.11.2021 - Богослужба во 10:00 часот. 

Понеделник 08.11.2021 -  Свети Великомаченик Димитрија - Митровден - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 14.11.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 21.11.2021 - Богослужба во 10:00 часот. 

Недела 28.11.2021 - Богослужба во 10:00 часот. 

Среда 27.10.2021 -  Преподобна Параскева - Петковден - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 31.10.2021 - Богослужба во 10:00 часот. 

НОЕМВРИ 2021

Сабота 06.11.2021 -  Задушница - 

    Нови гробишта од 07:15-08:30 часот

    Стари гробишта од 08:30-09.00 часот

    Панахида во црквата во 10:30 часот

Недела 17.10.2021 - 18 години од поставувањето на камен темелник за градење на нашиот храм, 13 години од вселувањето, 8 година од осветувањето на нашиот храм во Малме - Богослужба во 10:00 часот. По светата литургија во црковните простории свечен ручек за сите присутни.

Недела 24.10.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

Понеделник 27.09.2021 - Воздвижение на чесниот крст - Крстовден - Богослужба во 10:00 часот.

ОКТОМВРИ 2021

Недела 03.10.2021 - Недела на сите Македонски Светители - Богослужба во 23:00 часот.

Недела 10.10.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

МАЛМЕ

СЕПТЕМВРИ 2021

Недела 05.09.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

Сабота 11.09.2021 - Отсекување на глава на Св. Јован Крстител - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 12.09.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 19.09.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

Вторник 21.09.2021 - Рождество на Пресвета Богородица - Мала Богородица - Богослужба во 10:00 часот.

Недела 26.09.2021 - Богослужба во 10:00 часот.

РАСПОРЕД НА СВЕТИТЕ БОГОСЛУЖБИ

GUDSTJÄNSTER

MALMÖ


MARS 2023

Söndag 5 mars kl 10.00

Söndag 12 mars kl 10.00

Söndag 19 mars kl 10.00

Onsdag 22 mars kl 10.00

Söndag 26 mars kl 10.00


APRIL 2023

Söndag 2 april kl 10.00

Fredag 7 april - Jungfru Marie bebådelsedag - kl 10.00

Söndag 9 april - Palmsöndagen - kl 10.00


Torsdag 13 april - Skärtorsdag - kl 10.00

Torsdag 13 april - Skärtorsdag - kl 18.00

Fredag 14 april - Långfredagen - kl 10.00

Fredag 14 april - Långfredagen - kl 18.00

Lördag 15 april - Påskafton - kl 23.00

Söndag 16 april - Påskdagen - kl 10.30


Måndag 17 april - Annandag påsk - kl 10.00

Tisdag 18 april - Tredjedag påsk - kl 10.00

Söndag 23 april kl 10.00


MAJ 2023

Lördag 6 maj kl 10.00

Söndag 7 maj kl 10.00


Onsdag 24 maj - S:t Kiril och Metodij - kl 10.00

Torsdag 25 maj - Kristi Himmelfärdsdag - kl 10.00


JUNI 2023

Lördag 3 juni - Åminnelse av de döda

Kyrkogården i Malmö mellan kl 07.15 - 09.00 

I kyrkan kl 10.30

Söndag 4 juni - Pingstdagen - kl 10.00

Söndag 18 juni kl 10.00

Söndag 25 juni kl 10.00

JULI 2023

Söndag 2 juli kl 10.00

Måndag 3 juli - S:t Naum Ohridski - kl 10.00

ESLÖV


Söndag 16 april - Påskdagen - kl 08.30 i Eslöv kyrka


Lördag 3 juni - Åminnelse av de döda - kyrkogården kl 12.30


TRELLEBORG


Lördag 3 juni - Åminnelse av de döda - kyrkogården kl 09.30


VÄXJÖ

Lördag 3 juni - Åminnelse av de döda - kyrkogården kl 15.30


GISLAVED

Lördag 8 april - kl 09.00 i Gislaved kyrka