РАСПОРЕД НА СВЕТИТЕ БОГОСЛУЖБИ ВО МПЦО „СВ.НАУМ ОХРИДСКИ“ - МАЛМЕ, СЕПТЕМВРИ – ДЕКЕМВРИ 2013 ГОДИНА

posted Sep 22, 2013, 8:34 AM by Angica Dumova

Работно време на Македонската православна црква „Св.Наум Охридски“– Малме.

                           Понеделник - Петок   од 10:00 – 14:00 часот.

                                  Сабота        од 10:00 -  14:00 часот.

                 Недела од 09:30-14:00 часот. Богослужба почнува во 10:00 часот.

 

М А Л М Е

А В Г У С Т

 • Среда 28.08.2013 година, УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА-ГОЛЕМА БОГОРОДИЦА-Богослужба со Света причест 10:00 часот.


             С Е П Т Е М В Р И

 • Недела 08.09.2013 година, ПРАЗНИК НА РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА-Богослужба во 10:00 часот.
 • Среда 11.09.2013 година, ОТСЕЧУВАЊЕ ГЛАВАТА НА СВ.ЈОВАН КРСТИТЕЛ-Богослужба во 10:00 часот.Недела 15.09.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.
 • Сабота 21.09.2013 година РОЖДЕСТВО НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА,-Богослужба во 10 часот.
 • Недела 22.09.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.
 • Петок 27.09.2013 година КРСТОВДЕН – строг пост, Богослужба во 10:00 часот.
 • Недела 29.09.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.


                   О К Т О М В Р И

 • Недела 06.10.2013 година, СОБОР НА СИТЕ МАКЕДОНСКИ СВЕТИТЕЛИ, Богослужба во 10:00 часот.
 • Недела 13.10.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.
 • Петок 18.10.2013 година, ВЕЧЕРНА БОГОСЛУЖБА-БДЕНИЕ ПО ПОВОД ОСВЕТУВАЊЕТО НА ХРАМОТ ВО МАЛМЕ- со почеток во 18:00 часот.
 • Сабота 19.10.2013 година, ОСВЕТУВАЊЕ НА НАШИОТ ХРАМ ВО МАЛМЕ – ЧИНОНАЧАЛСТВУВА НЕГОВО БЛАЖЕНСТВО АРХИЕПИСКОПОТ ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ Г.Г. СТЕФАН  - со почеток во 09:00 часот.


Вечерта во 18:00 часот, во Folketspark во Трелеборг ПРОСЛАВА ПО ПОВОД ОСВЕТУВАЊЕТО НА ХРАМОТ И 40 ГОДИНИ ПОСТОЕЊЕ НА МПЦО ВО МАЛМЕ- Ке не забавува познатиот пеач на народни македонски песни  Јордан Митев од Република Македонија.
 • Недела 20.10.2013 година, Света Архиерејска Литургија во 10:00 часот.
 • Недела 27.10.2013 година ПРЕПОДОБНА ПАРАСКЕВА – Петковден Богослужба во 10:00 часот.


                       Н О Е М В Р И

 • Сабота 02.11.2013 година ЗАДУШНИЦА.
Православни гробишта Малме. Од 08:00 – 08:30 часот,нови гробишта, 08:30 – 09:00 часот; стари гробишта.
 • Во 09:30 часот; гробишта Трелеборг.
 • Во 10:30 часот; панахида во Македонска Православна Црква во Малме.
 • Во 12:00 часот; гробишта Еслев.
 • Во 15:00 часот; гробишта Векше.
 • Недела 03.11.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.
 • Петок 08.11.2013 година СВЕТИ ВЕЛИКОМАЧЕНИК ДИМИТРИЈА – МИТРОВДЕН, Богослужба во 10:00 часот.
 • Недела 10.11.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.
 • Недела 17.11.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.
 • Четврток 21.11.2013 година,  СВ.АРХАНГЕЛ МИХАИЛ – Богослужба во 10:00 часот..
 • Недела 24.11.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.

                                                                       

                                                                         Д Е К Е М В Р И

 • Среда 04.12.2013  година, ПРЕЧИСТА –Богослужба во 10:00 часот.
 • Недела 08.12.2013 година, СВЕТИ КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ – Богослужба во 10:00 часот.         
 • Недела 15.12.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.
 • Четврток 19.12.2013 година, СВЕТИ НИКОЛА – Богослужба во 10:00 часот.
 • Недела 23.12.2013 година, Богослужба во 10 часот.
 • Недела 29.12.2013 година, Богослужба во 10:00 часот.

                                                                                      

                                                                                            Г И С Л А В Е Д

 • Сабота 23.11.2013 година Богослужба во 10:00 часот.
  Богослужбата ќе се отслужи во „Gislaved kyrka“ во Гиславед. 

                                          

                                                                                 В Е К Ш Е

 • Сабота 03.11.2012 година, ЗАДУШНИЦА гробишта во 15:00 часот.
 • Сабота 30.11.2013 година Богослужба во 10:00 часот.

   Богослужбата ќе се отслужи во „Maria kyrka“ – Нидала во Векше.


Е С Л Е В
 • Сабота 03.11.2012 година, ЗАДУШНИЦА гробишта Еслев во 12:00 часот.


Т Р Е Л Е Б О Р Г
 • Сабота 03.11.2012 година, ЗАДУШНИЦА гробишта Трелеборг во 09:30 часот.

 

До колку дојде до промена на овој распоред ќе бидете благовремено известени.Еве не повторно со Божја сила и помош, а под закрила на нашиот патрон Свети „Наум Охридски -Чудотворец“.

  Се молиме на Бога и Свети Наум  и во иднина да бидеме под нивна закрила.

  И во овој период главна задача на Црковниот Управен Одбор на МПЦО „Св.Наум Охридски“ – Малме, и на  сите е продолжување на внатрешното и надворешно средување на Македонската православна црква во Малме, која веќе преставува гордост на сите православни Македонци од Јужна Шведска и пошироко.


Во моментот (благодарение на донаторите) се привршува внатрешното фреско живопишубвање на олтарот. Се подготвува и транспортот на иконостасот, иконите, лустерите и другите потребни работи за осветувањето на нашиот храм кое е предвидено да биде во Сабота 19.10.2013 година.


Им благодариме на донаторите. На сите оние кои учествуваа во акција
и помагаат да што подобро ја подготвиме црквата за денот на осветувањето и покажаа кога учествуваме сите заедно можеме да постигнеме и резултати. Има уште работи кои треба да се  завршат. Затоа и тие кои не беа вп можност да учествуваат се секогаш добродојдени да помогнат во понатамошните активности.  Да ја продолжиме и подржиме акција за да можеме полесно да ги завршиме преостанатите работи.

Драги браќа и сестри!

Со вашите доброволни прилози и вашите посети на Светите Богослужби на нашиот Свет храм ја помагате доизградбата на црквата во Малме.

Вашите доброволни прилози за доградување  на Македонска православна црква во Малме (на кои посебно благодариме) можете да ги испраќате на банкова жиро сметка 929-5999

На сите досегашни дарители
од срце им благодариме.


За вашите духовни потреби купувајте осветени свеќи од црквата.


За да можеме полесно да соработуваме со сите вас верниците на Македонската православна црковна општина „Св.Наум Охридски“ – Малме, ве молиме секој при евентуална промена  на адреса да ја пријави истата во црквата.
И овој пат сакаме да потсетиме  на единство. Да не се делиме и парчосуваме, бидејки другите доволно не парчосале и поделиле. Да бидеме едно како Црква, како народ македонски и како држава.

Со ваши прашања за  подетални информации можете да се обратите во црквата  или кај свештеникот.

ЗА ВАШИТЕ ДУХОВНИ ПОТРЕБИ ПОСЕТУВАЈТЕ ЈА  МАКЕДОНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦРКВА

    „СВ.НАУМ ОХРИДСКИ“ - МАЛМЕ

   АДРЕСА: DANSKA VÄGEN 30   ТЕЛЕФОН:040-19 28 02

                     212 29 М А Л М Е                       

                 EMAILL: mpco@mpc-malmo.org

                 ИНТЕРНЕТ СТРАНА: www. mpc-malmo.org

 


 

Од УО на МПЦО

 „Св.Наум Охридски“ - Малме

Comments