Актуелно - Aktuellt


СООПШТЕНИЕ - ПРОШИРЕН СОСТАНОК НА 13.10.2019 ГОД

posted Oct 4, 2019, 11:40 PM by MPCO Sv. Naum Ohridski

Црковниот Управен Одбор на МПЦО „Св. Наум Охридски“ - Малме Ве повикува/поканува во Недела 13.10.2019 година, во црковните помошни простории после Светата Божествена Литургија со почеток во 12.00 часот на проширен состанок со следниот

Дневен Ред

1. Молитва
2. Информација за можност на купување земја/парцела од 1 318 метри квадратни позади црква
3. Донесување на одлука
4. Затворање на состанокот

Со надеж дека ќе присуствувате на проширениот состанок, Ве поздравуваме со братски христијански поздрав

Христос помеѓу нас

Од УО на МПЦО „Св. Наум Охридски“ - Малме

Стара Нова Година (Василица)

posted Dec 18, 2017, 12:58 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski   [ updated Dec 9, 2018, 5:54 AM ]

МПЦО „Св. Наум Охридски“ - Малме во помошните црковни простории организира забава по повод дочек на Новата 2019 Година према црковниот (Јулијанскиот) календар. Недела 13 Јануари 2019 година со почеток во 19.00 часот. Погледнете го прилогот за подетални информации.

Среќна Нова Година / Gott Nytt År

posted Dec 27, 2016, 5:44 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski   [ updated Dec 27, 2016, 5:44 AM ]

На сите наши членови им се заблагодаруваме за изминатата година, им посакуваме среќна Нова 2017 Година и ве покануваме на престојните празници и одбележувања за кои имате подетална информација лево под линкот „Богослужби - Gudstjänster“.

Vi vill tatillfället i akt och tacka våra medlemmar för det gångna året, önskar er ett Gott Nytt År och hälsar er välkomna till kommande högtider för vilka ni finner mer detaljerad information i länken till vänster "Богослужби - Gudstjänster".
 

Фрескоживопис - Freskmålningar

posted Nov 28, 2016, 3:11 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski

Четвртата фаза осликување фрески во внатрешниот дел на црквата е во полн тек. Работата се одвива према плановите и се треба да биде готово до средината на Декември месец. Поминете да погледнете и да се восхитите на прекрасното дело за кое што повеќе институции покажаа интерес за документација и зачувување како културно-уметничко наследство на Шведска.

Црквата е отворена секој ден од 10.00 до 14.00 часот. Во Недела има Богослужби со почеток во 10.00 часот. Адресата е Данска веген 30 во Малме.

Повелете да видите до кај се работите, до следното наминување можете да погледнете неколку слики.доставени во прилог.

Ова исто така е последна шанса доколку сакате да учествувате во фрескоживописот со донација на економски средства. Вашиот доброволен прилог уплатете го на црквената банкова жиро сметка 929-5999. Сите донации се добредојдени, големи и мали, се по своја лична желба и можност.

Однапред ви благодариме!

Црковниот Управен Одбор

__________________________________________________________________________________________

Den fjärde fasen målningar av fresker invändigt i kyrkan är i full gång. Arbetet flyter på bra och det beräknas vara helt färdigställt i mitten av december. Kom gärna förbi, titta och beundra detta fantastiska konstverk som vi alla är oerhört stolta över och för vilket många institutioner visat intresse för att dokumentera och bevara som ett konst- och kulturhistoriskt minnesmärke i Sverige.

Kyrkan är öppen alla dagar mellan klockan 10.00 och 14.00. Söndagar är det gudstjänst med start 10.00. Ni hittar oss på Danska vägen 30 i Malmö.

Välkomna att titta förbi, till dess hittar ni några bilder längre ner som bilagor.

Det är nu också sista chansen om man vill vara med och lämna sitt ekonomiska bidrag till kyrkan och vara delaktig i freskmålningarna. Stöd arbetet ekonomiskt genom insättning på församlingens bankgiro 929-5999. Alla bidrag är välkomna, stora som små, allt enligt egen vilja och förmåga.

Tack för ditt stöd!

Styrelsen


Фолклорна секција - Folkdansgruppen

posted Nov 28, 2016, 2:05 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski

Фолклорната секција има тренинг секоја Недела од 14.00 до 15.00 часот во црквените помошни простории. За подетални информации обратете се кај Ленче Бошковска на телефон 076-232 82 48.

Folkdansgruppen har träning varje söndag mellan klockan 14.00 och 15.00. För mer information kontakta Lence Boskovska på telefon 076-232 82 48.

Богослужби / Gudstjänster

posted Apr 18, 2016, 8:05 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski   [ updated Oct 4, 2019, 11:42 PM ]

Кликнете на линкот „Богослужби“

Klicka på länken "Gudstjäsnter"

Стара Нова Година (Василица) - Stara Nova Godina (Vasilica)

posted Nov 29, 2015, 8:34 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski   [ updated Nov 28, 2016, 3:14 AM ]

МПЦО „Св. Наум Охридски“ - Малме во помошните црковни простории организира забава по повод дочек на Новата 2017 Година према црковбниот (Јулијанскиот) календар. Петок 13 Јануари 2017 година со почеток во 19.00 часот. Погледнете го прилогот за подетални информации.

Makedoniska Ortodoxa Kyrkan i Malmö inbjuder till fest i samband med nyårsfirande enligt den kyrkliga (Julianska) kalendern. Fredagen den 13 Januari 2017 med start klockan 19.00. För mer information se bifogad fil.

Соопштение

posted Jul 30, 2015, 4:19 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski   [ updated Nov 28, 2016, 2:38 AM ]

Македонската Православна Црковна Општина „Св. Наум Охридски“ ги повикува сите заинтересирани деца од школска возраст на следниве активности:

 

Фолклор

Секоја Недела помеѓу 14.00 и 15.00 часот во црковните помошни простории.

За повеќе информации обратете се кај Ленче Бошковска на телефон 076-232 82 48.

 

Веронаука

Запознавање на најосновните работи во нашата вера. Веронаука се одржува помеѓу 13.00 и 14.00 часот во следните термини:

Недела 30 Октомври

Недела 13 Ноември

Недела 27 Ноември

За повеќе информации обратете се кај свештеникот Прота-Ставрофор Блажо Кожарски на телефон 0704-60 43 64.

 

Повелете!

 

Управен одбор при МПЦО „Св. Наум Охридски“Хуманитарна игранка

posted Feb 20, 2015, 5:12 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski   [ updated Feb 20, 2015, 5:46 AM ]

 

Македонската Православна Црковна Општина „Св. Наум Охридски“ – Малме,

Културното и Спортско Друштво „Македонија“ – Малме, и

Македонското Друштво „Пелистер“ – Трелеборг

организира заедничка

ХУМАНИТАРНА ИГРАНКА

по повод поплавите во Република Македонија

Сите приходи од влезници и бифе ќе бидат донирани како помош со посредство на Мaкедонската Православна Црква – Охридска Архиепископија во Република Македонија, за да бидат поделени таму каде што има во тој момент најголема потреба

Петок 6 Март 2015 година со почеток во 19.00 часот

Во помошните простории на црковната општина

Danska vägen 30, Malmö

Влез 100 круни (за деца до 15 години безплатно)

За Вашето добро расположение ќе се погрижи оркестарот АНТИКА кои исто така доброволно пристапува кон оваа манифестација.

Повелете

 

МПЦО „Св. Наум Охридски“                          КСД „Македонија“                                   МД „Пелистер“

 

Да бидеме доблесни и да помогнеме,

за Македонија заедно!

Дочек на Нова Година

posted Nov 18, 2014, 5:28 AM by MPCO Sv. Naum Ohridski

Црковниот Управен Одбор при МПЦО "Св. Наум Охридски" - Малме известува и воедно ве поканува да присуствувате на забавата во пресрет на Новата 2015та Година во црковните помошни простории. Во доставениот прилог можете да ги погледнете информациите подетално. За резервација и информација ве замолуваме да се јавите благовремено кај Драган Ѓоргиоски на телефон 0707-562877.

Со почит,

Управниот Одбор при МПЦО "Св. Наум Охридски" - Малме

1-10 of 25